Monday, September 22, 2014

Το πνευματικό κέντρο-φάντασμα του Γιδά και η λαογραφία



Μπορεί να στέκεται σαν φάντασμα τριάντα χρόνια στο κέντρο του Γιδά, μπορεί οι διοικήσεις του δήμου να μην ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το να τελειώσουν το πνευματικό κέντρο, φρόντισαν όμως να μετονομάσουν το φαραωνικό αυτό έργο της αμφιβόλου αισθητικής και μεγαλομανίας των ντόπιων ΠΑΣΟΚων της δεκαετίας του 80, σε  ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ» μη τυχόν και προλάβει κανείς να αμφισβητήσει το ποιος κάνει κουμάντο στον "πολιτισμό" του τόπου.

 Μια πόλη που παράγει και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ...κατσουλιών, σε μια περιοχή που η ιστοριογραφία έχει αντικατασταθεί απο την προγονολατρεία και την άκριτη υιοθέτηση καθε διεστραμμένης φαντασίωσης σε ¨αγάπη για την παράδοση¨, η ονομασία αυτή φαίνεται να ταιριάζει γάντι.

 Και φυσικά όταν η γνωστή για την..αισθητική της διοίκηση Γκιονογλου που χρησιμοποιούσε συχνά  τους "πολιτιστικους"  συλλόγους ως εκλογικό μηχανισμό , σε αγαστή συνεργασία με του επαγγελματιες χοροδιδασκαλους που αυτοανάγονται συχνά σε  λαογράφους ή ακόμη και θεατρικούς σκηνοθέτες, αποφάσισε να κάνει την βαρύγδουπη αυτή μετονομασία, κανείς δεν βρέθηκε να αντιδράσει.

 Εξαίρεση ο Χρ Αλευρας που έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, και ο Γιάννης Μοσχοπουλος ο οποιος στην πολυετή του σημαντική ιστορική έρευνα προσπάθησε να αντισταθεί (οχι πάντα με επιτυχία) στις σειρήνες του λαϊκισμού.

*Αφορμή για το σχόλιο ήταν η δημοσίευση σήμερα στη Διαύγεια η απόφαση για  ανάθεση έργου που άφορα στο εν λόγω  πνευματικό κέντρο.

1 comment:

Anonymous said...

topikous "oikodomous" den exoume? sta trikala eprepe na doyhei i doulia?